Links naar een paar echte grenspaaljagers:

Grensmarkeringen
de site van Peter Dirven

Grenspalen van Nederland
de site van Eef Berns

Grenspalen van Rien en Sam
de site van Rien de Schipper
Grenspalen Nederland-België zijn bijgewerkt

 


 

 

 

 

 

 

 

DE GRENSPALENGEKTE

Tijdens mijn wandelingen kwam ik wel eens een grenspaal tegen; zo'n gietijzeren gevaarte met een nummer, de wapens van Nederland en België en het jaartal 1843.
Ik schonk er verder geen aandacht aan, maar van lieverlee en vooral sinds mijn goede vriend Guus naar Lommel Kolonie verhuisd is en ik dus vaker de grens overstak, werd de interesse groter.
In 2000 tijdens de voetbalkampioenschappen was een van die palen - nr 181 - knal oranje geverfd. Helaas dacht ik er niet aan om een foto te maken.
Afijn, na er op het internet iets over gelezen te hebben en na op de site van Eef Berns terecht gekomen te zijn, kreeg ik toch wel erg veel zin om ook op jacht te gaan en speciale palentochten te gaan lopen.
En zo geschiedde. Ik moet er wel bij zeggen dat bij mij de nadruk toch op het wandelen ligt en als ik al eens een paal mis, zoals die in de tuin van de Achelse Kluis omdat de paters zaten te eten, dan lig ik daar niet wakker van. Kom ik nog eens in de buurt dan zal ik het nog eens proberen.
Maar tot nu toe zijn de wandelingen ook zeer bijzonder omdat er voor mijn gevoel een speciale sfeer hangt op de grens: iets van intense rust en verlatenheid. Vooral het stuk onder Luyksgestel heeft dat heel sterk en nog steeds, hoewel ik het al vaak gelopen heb.
En nu dus de hele grens tussen Nederland en België. Ik ben dicht bij huis begonnen en wil op mijn gemak steeds verder gaan. Ik zal er hier (on)regelmatig verslag van doen.